Jerit Ikut Suka Korang


ShoutMix chat widget

Pillower

Friday, August 27, 2010

Info..

Telah dipastikan bahawa terdapat terlalu ramai dari kita yang tidak sah mandi wajibnya...saya kongsikan artikel ini untuk semuanya...sila share atau copy di blog masing-masing..terima kasih-azarudin bocheh.

Assalamualaikum,
Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul…..
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.
Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.
Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.”
Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.
Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?..
Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.

Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.
Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

Panduan Tambahan
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku).
(HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”
Wassalam.


“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Thursday, August 26, 2010

sayang awak selamanya

Tuesday, August 24, 2010

tibe2 teringat game ni...

Holla...
tibe2 nak post pasal game ni bila tengok blog zack ni...
game ni..aku xtau nama ape...tapi memang bagi aku best la time dulu...
game ni kita tulis anak ada berapa,nanti kawin dok umah mana, gaji time keje berapa..

jawapan tu korang list siap2...

pastu korang mula tanda ..sampai la korang kata stop..Pastu korang akan dapat jawapan dia...mcm gambar bawah ni...

Ni contoh dia..

Kiranya anak aku dapat 2..gaji aku 50 ringgit, rumah aku flat je..kerja aku petani..hehehe...peace..selamat mencuba bagi sesiapa yang membaca...

pose2...

Ramadhan menjelang lagi...hehe..masuk ni..dah hari yang ke-14 dah sume umat islam berposa...
kalo cite bab posa ni..aku suka pasal bazar..hehe..aku kalo boleh nak melawat sume bazar yang ada dekat dunia ni...nak tengok macam mana cara dia orang berniaga..apa yang dia orang jual..bagi aku..bazar adalah tempat yang sesak...tapi kalo sesak nak beli barang xpe...kalo sesak sbb dekat bazar pun nak dating..nk borak2..memang hampeh..aku cukup x suka kalo mcm tu..bajet2 la...org lain pun ada gak gf/bf...tp dh tau bazar tu tmpt nk beli untuk berbuka..datang situ nak beli makanan untuk berbuka dah la...(apesal aku marah sgt2 ni)..hehehe..

dulu first bazar aku g dekat pulau pinang..dekat masjid bayan baru...time 2 budak2 lagi..sume bnda tengok nak suh mak ayah beli..hehehe..then time form 4 aku kena masuk sekolah teknik..lagi la x leh g bazar mcm selalu g dgn mak ayah..sbb dok asrama..nak g pun time outing je la...

pastu..aku masuk plak poli...hehe..rancak la kalo dah masuk poli..boleh la shopping sakan kat bazar..e2 pun kalo duit masyukkk...hehehe..aku ingat lagi..aku g bazar dgn mmber aku si ida ni...kami mesti beli nasi goreng pattaya..boleh dikatakan sepanjang bulan posa tu la...lawak betul..tapi bila dok asrama kat poli masa nak beli tu terhad..dekat kul 7 lbih dh kena masuk blik...pastu bila dh dok umah sewa...lagi la syok..boleh masak untuk berbuka...thanks 2 kawan2 aku sentiasa ada di samping aku sepanjang kita dok umah sewa bersama...peace..

rasanya dah dekat setahun lebih benda tu berlalu...sekarang aku dok usm plak..g la bazar dekat usm..kire merantau gak la..hehe..kalo boleh nak merantau lebih lagi..thanks 2 roomate aku k.dayah dan juga soulmate aku izzah..y teman aku g bazar...n juga kawan2 aku y slalu lepak sama2 pas berbuka.. :)

sekarang ni...aku prktikal...dekat ngan umah...g bazar dgn mak ayah. kembali ke zaman kecik aku dulu....dunia ni seakan-akan berputar seperti roda...semuanya adalah kenangan yang x akan dilupakan...terima kasih kepada Allah..kerana memberi peluang kepada aku untuk hidup lagi...

k..sambung lagi nnti lak..nk bc blog org laiin...

Sunday, August 22, 2010

kisah besaq skit..

Ok...sambung blik kisah aku besaq ckit...
besaq tu maknanya time aku sek. rendah..pastu menengah..
ok..aku sekolah rendah dekat sekolah kebangsaan bayan baru...
Ni la sekolah aku...
Dia org dah bnyak renovate sekolah ni...kenangan still ada lagi...kalo time perhimpunan akan nyanyi lagu Negaraku,Pulau Pinang,Lagu sekolah..hehe..
Aku masuk kelas 1Biru..pastu 2Biru,3Biru,4Biru...then terlepas 5Merah...hahaha..dah biru2 sgt rkod aku pastu cm jeles skit kena lak merah..hahaha..ink pen cikgu dh hbs kot..sbb tu guna ink merah...masuk la kelas 5Merah..naik darjah 6..keputusan agak "mberansangkan" masuk la 6Ehsan...wawawawa..(kelas corot sbnrnya,,,) Sedih gak la..masuk kelas corot..tp kelas corot senang skor...hehe...
Aku jadi penolong ketua darjah time 2..mmber aku Shabila jd pengawas, Nuraini jd pengawas perpusatakaan..ni la bestfren aku dlu time rendah...shabila still contact..nuraini entah hilang kemana..hehe..time2 ni aku skor matematik je..xtau knpe...keputusan time UPSR...hahahaha....2A je... tp seperti biasa...terima kasih kepada cikgu2 dekat SKBB..jasa mendidik kami adalah anugerah Allah y diberikan kepada cikgu untuk memimpin kami menjadi insan y berguna...TERIMA KASIH CIKGU!!!...
Wah...pnt la...japg smbung lain..nk bt keje jap..chowcincow...

kisah aku kecik..

Salam dan selamat pagi... :)


Ini kisah aku...


dulu time tadika..aku punya kawan...bnyk kwan2...hehehe


aku tadika dekat tadika islam kat usm..time tu baju tadika aku kaler ungu..sekarang ni dia org dh tukar kaler dh..xtau la kenapa..ungu tu dh cntik ape..hehe


X kisah la..Mcm ni la aku dulu2...happening... :p

Time tadika..aku ni nakal kot...suka lari sana lari sini..panjat sana..panjat sini..hehe..pas habis tadika..aku dihantar mengasuh plak kat atuk aku(mak kepada kwan ibu aku,aunt.nufu)..
Dekat umah asuh..aku ada "abg" tp bukan abg betul pun..nama dia apit..dia lg nakal dr aku...dia suka gak buli aku...tp sekarang ni..dh lost contact..masing2 dh besar...harap2 dpt contact dia lg..cam sedih la plak..ok tukar mud...

Time tadika..aku msuk nasyid...hehe..lawak plak..buat persembahan time majlis penyampaian sijil..best3 time tu...thanks kepada ustaz n ustazah kat c2..jasa ustaz n ustazah mengajar kami akan dikenang selalu...

Aku time kecik..sorang je mula2...pastu 4 tahun kemudian..dtg la si comel ni.. Nama dia Nur hadaina..nak tayang muka kecik kita org..kena crik blik khazanah2 lama..hehe...dia la tman aku ketika kecik..kami nakal sma2..main sama..dan aku ada jiran y selalu main bersama kami..nama dia org daniel dgn michael..kami akrab...hehe..pastu..dia org pindah..sedih betul..dh x ada kawan nk men sama2...

Pastu....aku meningkat usia.... sambung plak kisah aku besar ckit...

Cuci mata untuk entri yang lain

Related Posts with Thumbnails

nuff..nang...